Blaženi Ljudevit Palmentieri iz Casorie

svećenik, franjevac Alkantarac

( 1814. - 1885.)
spomendan 30 ožujka

 


 

svećenik, franjevac AlkantaracBlaženi Arkanđelo Palmentieri rođen je u Casoriji u blizini Napulja, 11. ožujka 1814. Ušao je u red Male braće 1832., uzevši ime Ludovik. Nakon ređenja predavao je kemiju, fiziku i matematiku mlađoj braći u svojoj provinciji.
Nakon mističnog iskustva 1847. koje je nazivao pročišćenjem, odlučio je svoj život posvetiti siromašnim i nemoćnim. Vođen ovom idejom otvorio je ambulantu za siromašne, dvije škole za afričku djecu, institut za siročad i gluhonijemu djecu kao i mnoge druge ustanove za slijepe, starije osobe te putnike.
U dodatku s bolničkim odjelima za fratre, počeo je s dobrotvornim istitucijama u Napulju, Firenci i Assisiju. Jednom je rekao: “Kristova ljubav mi je ranila srce.” Ova ljubav ga je nagnala na mnoga dobra djela.
Kako bi nastavio činiti djela milosrđa, 1859 je ustanovio red Sive braće, vjerske zajednice koju su činili muškarci koji su prethodno pripadali sekularnom franjevačkom redu. Tri godine poslije ustanovio je i red Sivih sestara sv. Elizabete s istim ciljem.
Deset godina prije smrti obolio je od teške bolesti od koje se nikada nije u potpunosti oporavio. Preminuo je 30. ožujka 1885. u Pausilippu. Blaženim ga je proglasio 1993. papa Ivan Pavao II.