Blaženji Franjo Faa di Bruno

svećenik, utemeljtelj Društva Sv. Zite

(1825. - 1888.
spomendan 27. ožujka

 


svećenik, utemeljtelj Društva Sv. ZiteBlaženi Franjo Faa di Bruno bio je najmlađe od dvanaestero djece. Rođen je 29. ožujka 1825. u sjevernoj Italiji u aristokratskoj obitelji.
Nakon školovanja za vojnog službenika, kralj Viktor Emanuel II. primijetio ga je i pozvao da podučava njegovog sina. Franjo je pristao. Međutim nedugo poslije Kralj je ipak odlučio prekinuti suradnju jer je ovaj blaženik bio katolik i to nije skrivao u vrijeme kada mnogi jesu. Zato je kralj odlučio da bi bio primjereniji neki učitelj koji bi bio prihvatljiv sekularnoj državi kakva je Italija bila u to vrijeme.
Nedugo nakon ovoga Franjo napušta vojsku te doktorira u Parizu iz matematike i astronomije. Također je pokazao posebno zanimanje za religiju i asketizam. Unatoč posvećenom školskom radu, mnogo energije i vremena posvetio je karitativnom radu. Utemeljio je Društvo sv. Zite, pomogao je osnovati hostele za stare i siromašne, čak je nadgledao izgradnju katedrale u Torinu posvećenu vojnicima koji su se borili i dali svoj život za ujedinjeje Italije. Želeći se još više i bolje predati radu sa siromašnima, odlučio je postati svećenik. Zaređen je u 51. godini života.
Kao svećenik nastavio je s dobrotvornim radom do same smrti. Preminuo je u Torinu 25. rujna 1888. Beatificirao ga papa Ivan Pavao II., sto godina nakon smrti.