Sveta Katarina Marija Drexel

milosrdnica i utemeljiteljica

( 1858. - 1955.)
spoemndan 3. ožujka

 


milosrdnica i utemeljiteljicaSveta Katerina Marija Drexel rođena je 1858. u američkoj državi Pensilvaniji. Otac joj je bio bogati bankar Franjo Drexel.
Majka Ana joj je umrla nedugo nakon njezinog rođenja, pa se otac dvije godine nakon toga ponovno oženio ženom koja je bila divna i posvećena majka, svojoj kćeri kao i Katarina i njezinoj sestri, ne praveći razliku u odgoju i darovanoj ljubavi.
Roditelji su ih odgajali plemenito usađujući u njih vrijednost kako je bogatstvo samo posuđeno njima i da ga oni moraju dijeliti. Katarina je podučavana kod kuće.
Ipak, mnogo je putovala po Europi i SAD-u. Rano je shvatila razliku i strašnu nepravdu koje je tadašnje društvo nametnulo Indijancima i crncima. Kada je od roditelja naslijedila veliko bogatstvo, odlučila je posvetiti ga ovim ugroženim ljudima. U gradiću Santa Fe osnovala je školu za američke domoroce.
Pitala je jednom prilikom papu Lea XIII. da joj preporuči kongregaciju sestara koje bi mogle raditi u školi koju je ona financirala na što joj je odgovorio kako bi i ona možda trebala postati misionarka. Tako je Katarina 1889. počela obuku za posvećeni život kod sestara Milosrdnica u Pittsbourgh. Sestra Katarina je 1891. osnovala Sestre blaženog sakramenta za Indijance i obojene ljude.
Za života ove blaženice, diljem Amerike otvoreno je više od 60 škola pod vodstvom njezine kongregacije, a najvažnije utemeljenje dogodilo se 1915. - utemeljenje Xavier univerziteta, prva takva institucija za crnce u Americi.

Kada je 1935. majka Katarina dobila prvi infarkt, zdravlje joj je postajalo sve krhkije za zahtjevan posao koji je do tada obavljala, a 1937. napustila je službu vrhovne majke. Zadnjih godina svog života ostvarila je svoju veliku želju i posvetila se euharistijskoj adoraciji.
Preminula je 3. ožujka 1955. u 96 godini života. Svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. te je time postala druga proglašena svetica rođena u Americi.