Sveti Josip Manyanet y Vives

svećenik, utemeljitelj

( 1833. - 1901-)
spomendan 17. prosinca

 


svećenik, utemeljiteljSveti Josip Manyanet y Vives rođen je 7. siječnja 1833. u Trempu, malenom gradiću u Španjolskoj pokrajini Kataloniji. Rodio su u mnogobrojnoj obitelji, te ga je majka do pete godine već preporučila Blaženoj Djevici Mariji. Školovao se kod očeva Piarista u Barbastru, nakon čega odlazi na teološki institut. Za svećenika je zaređen 9. travnja 1859. te je postao tajnik biskupa Josepa Caixal i Estrade u biskupiji Urgell. U isto vrijeme obavljao je dužnost bibliotekara u sjemeništu i bio tajnik za pastoralne posjete. Josip je 1864. osnovao Kongregaciju sinova Svete Obitelji koje su deset godina kasnije odlučile slijediti Kćeri Svete Obitelji iz Nazareta. Osnovao je i nekoliko škola i ministrantskih centara širom Španjolske. Za svoga života pisao je knjige i literarne radove koji su za svrhu imali ohrabrivanje ljudi posvećivanju Svetoj Obitelji.
Trpio je neizmjernu fizičku bol punih šesnaest godina od rana koje su mu se po tijelu stvarale, a koje je nazivao Božjim milostima.
Preminuo je 17. prosinca 1901. u jednoj od škola koju je osnovao u Barceloni. Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Rimu 16. svibnja 2004.