Blaženi Janos Scheffler

Blaženi Janos Scheffler

biskup, mučenik

( 1887. - 1952.)
Spomendan 6. prosinca

Janos Scheffler rođen je 29. listopada 1887. u Caminu, u biskupiji Satu Mare, današnja Rumunjska, a nekadašnja Mađarska. Još kao dječak isticao se zbog svoje inteligencije, ozbiljnosti i obzirnosti, a vrlo rano osjetio je i duhovni poziv na koji se i odazvao.

Za svećenika je zaređen 1910., nakon čega je postao brižljivi katehista i izvrsni propovjednik. Dolaskom 40-ih, kao i u čitavom svijetu, u Rumuniji je zavladalo teško doba. János Scheffler 1942. je imenovan biskupom biskupije Satu Mare u kojoj je i rođen. Nakon završetka II. svjetskog rata, stanje za Katoličku crkvu s vremenom je postajalo sve teže. U Rumunjskoj je 1947. krenuo svojevrsni progon katolika i od njih se zahtijevao prelazak na pravoslavlje. Režim je želio prekinuti sve odnose sa Svetom Stolicom, prisiljavajući vjernike da se obrate, kako bi se stvorila Crkva bez pape.

Biskup Scheffler uhićen je u svibnju 1950., a u zatvoru mu je ponuđeno da postane rumunjski patrijarh, ako potpiše prijelaz u Pravoslavnu crkvu. Odbivši to, osuđen je na zatvor. U zatvoru je u Jilavi bio podvrgnut prisilnim radovima, a redovno je bio ponižavan i mučen.

Preminuo je 6. prosinca 1952. u zatvoru u Bukureštu oprostivši svojim ubojicama.

Biskupa Janosa  2011. blaženim je proglasio papa Benedikt XVI.