Sveti Petar Thi Van Truong Pham

Sveti Petar Thi Van Truong Pham

mučenik

( 1763. - 1839.)
Spomendan 21. prosinca

Pretpostavlja se da je u razdoblju od 143 godine u 18. i 19. stoljeću iz mržnje na vjeru u Vijetnamu ubijeno između 130.000 i 300.000 ljudi, među kojima je i 117 misionara i vijetnamskih svećenika. Svi ubijeni su poznati i kao Vijetnamski mučenici.

Jedan od vijetnamskih mučenika je i Petar Thi Van Truong Pham, poznat i samo kao Peter Thi. Rođen je 1763. u Ke Sou u Vijetnamu. Bio je nadareno dijete te je s 11 godina primljen u školu koju su vodili svećenici. Trebao se školovati za učitelja, ali je odlučio postati svećenik te je i primljen u sjemenište. Nakon što je zaređen svoju pastoralnu dužnost obavljao je u vikarijatu zapadnog Tonkina.

Čitav svoj život posvetio je evangelizaciji i duhovnim potrebama vjernika. Unatoč krhkom zdravlju živio je skromno i pokorno s francuskim misionarima.

Nakon što je uhićen nije zatajio svoju vjeru, naprotiv, sve vrijeme se molio. Zbog toga je sustavno mučen nekoliko dana te je pogubljen zajedno sa sv. Andrijom Dung Lacom u Ô Cau Giay u Hanoiju, 21. prosinca 1839.

Papa Ivan Pavao II. je 1988. svetim proglasio Petra Thi Van Truong Phama, zajedno s ostalim vijetnamskim mučenicima.

Spomendan ovim mučenicima je 24. studenoga, međutim kao spomendani se obilježavaju i datumi njihove smrti.