Sveti Jeremija iz Vlaške

redovnik, kapucin

( 1556. - 1625.)
spomendan 5. 0žujka

 


redovnik, kapucinRodio se  u brojnoj obitelji Kostist 19. lipnja 1556. godine u seocu Tzaso u Vlaškoj, kako se tada  zvala Ruminjska. Na krštenju je dobio ime Ivan.  S poštovanjem se sjećao primjera svojih roditelja i solidnog kršćanskog nauka. Majka  mu je   govorila da siromasima treba dati od najboljeg, jer se to daje Isusu. Dojmila ga se majčina riječi da u Italiji ima mnogo dobrih kršćana i svetih monaha.

Mladi se Ivan uputi preko Beograda i Dubrovnika i Barija do Napulja.  Ondje je sreo kapucine i zaključio da će to biti oni sveti monasi o kojima mu je  govorila njegova majka.  U svibnja 1578. godine uđe u Kapucinski red, a slijedeće godine, 8. svibnja položi zavjete po  Pravilu Svetog Franje Asiškoga.  Od 1585. godine pa do smsrti 5. ožujka 1625. godine - dakle kroz četrdeset je godina najzdušnije dvorio bolesnu braću u velikoj samostanskoj bolnici.  Bio je vesela duša, vješt svakom poslu, poduzetan.  Njegovao je sve dublji molitveni život, uranjajući i kontemplativno  u intimnost s Bogom.  Kad mu se jednom ukazala Majka Božja s Isusom, ali bez krune, upita  Bogorodicu: "A gdje Ti je kruna?" . Gospa mu je odgovorila: "Kruna mi je Moji Isus u naručju!"

Blaženim ga je proglasio papa  Ivan XXIII 1959. godine - a svetim je proglašen od pape Ivana Pavla II. 30. listopada 1983. Tom prilikom je papa rekao generalnom ministru Kapucina:

""Vele da ste vi kapucini siromašni, a silno ste bogati: Imate Svece!"