Sveti Josip Freinademetz

svećenik i misionar

(1852. - 1908.)
spomendan 28. siječnja

 


svećenik i misionarSveti Josip Freinademetz rođen je 1852. kao jedno od dvanaestoro djece u skromnoj i pobožnoj obitelji u Italiji. O njegovom djetinjstvu nema mnogo podataka. Studirao je teologiju pri dijecezanskom sjemeništu u Brixenu te je zaređen za svećenika 1875. Nedugo nakon ređenja i kratkog služenja u zajednici San Martin de Tor, mladi svećenik Josip odlučuje ostvariti svoj duhovni poziv, a to je biti misionar. Pridružio se misionarskoj kući Družbe Božanske riječi u Nizozemskoj te se tamo obučio za misionara.
Kao misionar odlazi u Kinu 1879. te tamo ostaje do kraja svoga života. Ondje se posvetio pastoralnom djelovanju i širenju kršćanstva. Biskup u Hong Kongu planirao ga je imenovati biskupom, ali on nije želio to imenovanje jer bi time izgubio mogućnost djelovanja među ljudima, a to je ono za što je živio. U Kini su u to vrijeme kršćani doživljavali progone i maltretiranja, kao i svi stranci. Sv. Josipa i njegovo stado proganjali su od mjesta do mjesta, uhićivali i tjelesno napadali. Dok su ga tukli Josip je propovijedao kao da se ništa ne događa. Vidjevši to, napadači su prestajali i u čudu odlazili. U jednom trenutku, kineska vlada je odlučila protjerati sve strance iz svoje zemlje. Josip je unatoč progonu odlučio ostati sa svojim vjernicima i nastaviti djelovanje.
U Kini je ostao do kraja svoga života. Preminuo je 28. siječnja 1908. u Taikiju od tuberkuloze i tifusa. Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI. 1975., a svetim 2003. papa Ivan Pavao II.