Blaženi Andrija Phu Yen

Blaženi Andrija Phu Yen

kateheta, mučenik

(1624- 1644-)
Spomendan 26. srpnja

 Blaženi Andrija potječe iz provincije Phu Yen, danas u vijetnamu. Bio je veoma inteligentan i dobra srca. Na poticaj njegove majke francuski misionar isusovac otac Aleksandar de Rodos pripustio ga je među svoje studente u sjemeništu. Znanjem i vladanjem je nadmašio svoje vršnjake. Zajedno sa svojom majkom primio je sakramentat krsta 1641. godine.  Godine 1642. mladi Andrija je postao  akrivn i svećenokom pomoćnik. Andrija je stupio u udrugku kateheta "Kuća Božja". Dao je obećanje da će cijeli život  biti na službu Crkvi pomažući svećenicima u navještanju Evanđelja.

Koncem srpnja 1644. pokrajinski upravitelj Ong Nghe Bo primio je od kralja Annama nalog da spječi širene kršćanstva. Više kršćana zajedno sa ocem Aleksandrom bačeno je u zatvor.  U međuvremenu su uhitili i mladog Andriju i doveli na preslušavanje u guvernersku palaču. Dana 25. srpnja 1644. kokušavala su Andriju nagovoriti da se odrekne kršćanske vjere. Budući da je Andrija odlučno odbijao zahtjev odreknuća od katoličke vjere, bio je osuđen na smrti. 

U posljepodnevnim satima 26. srpnja 1644. kapetan je vodio Andriju Ulicama Ke Cham do mjesta pogubljenja izvan grada. Otac de Rodes, mnogi portugalski i vijetnamski kršćani su došli na mjesto pogubljena.  Kako je Andrija odbio posljednji pokušaj da se odrekne vjere - bio je pogođen velikim kopljem te mu je odrubljena glava.

Papa Ivan Pavo II. proglasio je vijetnamskog mučenika Andriju blaženim 5. ožujka 2000. gopdine.