Blaženi Josip Gerard

Blaženi Josip Gerard

svećenik, misionar

( 1831. - 1914.)
Spomenadan 29. svibnja

Josip  Gerard rođen je 1831. u Bouxières-aux-Chênesu u Francuskoj. Dok je još bio dječak počeo je pohađati Vjeronauk kod misionarskih svećenika družbe Bezgrešnog začeća Marijinog. Vjeronauk je na njega ostavio duboki trag te se i sam pridružio misionarima kada mu je bilo 20 godina. Nitko ga nije smatrao akademski nadarenim niti se isticao intelektualno, međutim, njegov dar za jezike kasnije mu je pomogao u misionarskom radu.
Godine 1853. je otišao u Južnu Afriku i odatle se više nikada nije vratio u Francusku. Za svećenika je zaređen već sljedeće godine u Pietermaritzburu u Južnoafričkoj Republici. Svoj rad kao misionar započeo je u plemenu Zulu. Pri pokretanju katoličke misije u Lesotu ovaj blaženik i brat Francois Allard dobili su potporu tadašnjeg kralja pokrajine Moshoeshoea te su 1862. počeli djelovati. Osnovali su selo Majke Isusove. No, tri godine nakon što su pokrenuli misiju započeo je rat. Ipak, dopušteno im je da ostanu i nastave raditi.
Josip je 1875. osnovao još jednu misiju na sjeveru države, gdje nije radio samo s narodom Basotho, već i s ljudima koji su živjeli preko granice. Rezultat njegovog rada je i danas vidljiv, najviše u broju katolika u ovoj zemlji, što je čini većinski katoličkom zemljom.
Josip Gerard preminuo je 29. svibnja 1914. kada su mu bile 83 godine, a blaženim ga je 1988. proglasio papa Ivan Pavao II.