Blaženi Ferdinand Marija Baccilleri

Blaženi Ferdinand Marija Baccilleri

svećenik

( 1821. - 1893.)
Spomendan 13. srpnja

Ferdinand Marija Baccilleri rođen je 1821. u Modeni (Italija) u vrlo pobožnoj obitelji. Školovao se u Barnabitesu u Bologni, nakon čega je otišao u Ferraru te nastavio obrazovanje kod isusovaca. Postao je isusovački novak 1838. u Rimu. Međutim, zdravstveni problemi su ga natjerali da odustane i vrati se kući. S obzirom da nije želio napustiti redovništvo, kada je ozdravio vratio se studirati teologiju u Ferrari gdje je napokon 1844. i zaređen za svećenika. Početak svog svećeničkog života ovaj blaženik posvetio je propovijedanju i poučavanju. Predavao je talijanski i latinski u sjemeništu te usporedno studirao civilno i crkveno pravo u Bologni. Nadbiskup Bologne zamolio ga je da na određeno vrijeme preuzme jednu problematičnu župu, a bl. Ferdinand je bio toliko uspješan u svom poslu da je ostao tu župnikom sljedeću 41 godinu, iako su mu nuđena i „atraktivnija“ mjesta.
Bio je ustrajan u propovijedanju, međutim 1867. izgubio je glas, pa se nakon toga posvetio sakramentu pokore te je znao provoditi u ispovjedaonici i po 16 sati dnevno.
Njegov posvećeni život i žar kojim je vršio svoju službu privukao je veliki broj vjernika te je rođena ideja o osnivanju nove Družbe Žalosne Majke. Družbu je bl. Ferdinand kasnije i ustanovio kako bi pružala obrazovanje siromašnim djevojkama. Naknadno je ustanovljena još jedna družba - Službenika trećeg reda. Blaženik je 1862. otvorio mali samostan za članove ovog reda. Družbu je odobrio nadbiskup Bologne 1899., a papa 1919. Ona je svakim danom sve više rasla te se proširila po čitavom svijetu.
Bratovština nastavlja svoj rad i danas i to u: Italiji, Njemačkoj, Brazilu, Južnoj Koreji i Češkoj. Otac Ferdinand preminuo je prirodnom smrću 13. srpnja 1893. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II.