Sveta Marija Bernarda Bütler

Sveta Marija Barnarda Bütler

redovnica, utemeljiteljica

( 1848. - 1924.)

Spomendan 19. svibnna

Verena Butler je rođena 1848. u Aargau u Švicarskoj. Skromni, ali uzorni roditelji osim nje imali su još sedmero djece koje su odgojili u kršćanskom duhu.
Verena je izrasla u lijepu djevojku te je već s 14 godina imala udvarače, ali je odlučila posvetiti se radu na roditeljskoj farmi i udati se za mladića u kojeg je bila zaljubljena. Međutim, nedugo potom osjetila je duhovni poziv te je razvrgnula zaruke kako bi se u potpunosti posvetila Bogu.
Ponukana ljubavlju prema Bogu, kada joj je bilo 18 godina, ušla je u samostan u blizini doma. Ubrzo je shvatila da taj samostan ipak nije ono što joj je Bog namijenio, pa je otišla u samostan sestara franjevki u Altstattenu u Švicarskoj, gdje je položila vječne zavjete i uzela ime Marija Bernarda.
Biskup Schumacher pozvao ju je u svoju župu u Ekvadoru. Zajedno sa šest sestara 1888. otputovala je u Chone i tu radila s lokalnim stanovništvom. Njezin i rad sestara urodio je plodom te je ona u još dva grada ustanovila sestarske zajednice. Premda joj je posao bio težak, ona je ustrajala. Međutim, zajedno s drugim sestrama bila je protjerana iz Ekvadora. Svoj karitativni rad nastavila je u Kolumbiji, kamo ih je pozvao biskup iz Kartagene. Sestre su tu radile u bolnici za žene. Radu u bolnici i pomaganju potrebitima ova svetica je posvetila ostatak svog života.
Nakon 56 godina posvećenog života i 36 godina misionarskog rada preminula je 19. svibnja 1924. u svojoj 76. godini. Za života je ustanovila Družbu misionarskih sestara franjevki od Marije, čije kuće do danas postoje u: Austriji, Brazilu i Kolumbiji.
Blaženom ju je 1995. proglasio papa Ivan Pavao II., a svetom 2008. papa Benedikt XVI.