Blažena Laurentia (Levkadia) Harasymiv

Blažena Laurentia (Levkadia) Harasymiv

redovnica, mučenica

( 1911. - 1952.)
Spomendan 27. lipnja


 

Laurentia (poznata i kao Levkadia) Harasymiv rođena je 30. rujna 1911. u selu Rudnyky, današnjoj Ukrajini. O njezinom ranom životu nema mnogo podataka. Pristupila je sestrama sv. Josipa 1931., a dvije godine kasnije položila je vječne zavjete.
Narodni komesarijat unutarnjih poslova SSSR-a uhitio ju je 1950. zbog vjere i odanosti Bogu te su je poslali u Borislav (grad u današnjoj Češkoj). Odatle su je zatim premjestili u Tomsk u Sibiru. Tamo se ubrzo razboljela i nikada se nije oporavila. S obzirom da je bila lošeg zdravstvenog stanja poslali su je u selo Harsk gdje su je smjestili s nepokretnim muškarcem kako bi se brinula za njega. Oboje su živjeli u jako teškim uvjetima. Unatoč sve lošijem zdravlju, brizi za paraliziranog čovjeka i nehumanom okruženju, Laurentia je nastavljala svoje svakodnevne molitve te je ustrajala u svojoj vjeri. Svaki svoj zadatak i obvezu u zatvoreništvu izdržavala je strpljivo. Kada ju je tuberkuloza u potpunosti shrvala izmjestili su je na drugo mjesto gdje je 28. kolovoza 1952., nepuna dva mjeseca nakon premještaja, preminula od posljedica bolesti.
Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. tijekom svog posjeta Ukrajini 2001. Jedna je od Mučenika komunističkog režima Istočne Europe, a spomendan joj je 27. lipnja kada i ostalim spomenutim mučenicima.