Blaženi Klement Vismara

Blaženi Klement Vismara

svećenik, misionar

( 1897. - 1988.)
Spomendan 6. rujna

Klement je rođen 6. rujna 1897. u Agrate Brianzi u Italiji. Do njegove osme godine života roditelji su mu umrli. Brigu o njemu, braći i sestrama preuzeli su rođaci. Kada mu je bilo 16 godina ušao je u sjemenište u Sevesu. Tijekom I. svjetskog rata proveo je vrijeme na bojištima u Italiji, a 1916. je otpušten iz vojske s najvišim odličjima. Nakon vojske nastavio je školovanje u Milanu pri Papinskom zavodu za vanjske misije gdje je i zaređen za svećenika 1923. Odmah nakon ređenja otišao je u Burmu kako bi učio engleski jezik i lokalne dijalekte. U misiju Mong Lin krenuo je godinu poslije. Ustanovivši misiju počinje sa svojim predanim radom. Tamo gdje je došao vladale su neimaština, glad i tropske bolesti koje su u prvih deset godina odnijele živote čak šest mladih svećenika, nakon čega je otac Clement ostao sam u misiji. Unatoč svim nedaćama nastavljao je svoj rad i to najviše s djecom i ženama koje su naročito bile izrabljivane i maltretirane. Britanska vojska ga je uhitila 1941. jer je pripadao neprijateljskoj naciji, zajedno s još 12 talijanskih misionara. Nakon što su Japanci zauzeli Burmu sljedeće godine, svi su oslobođeni te su se vratili u svoje misije. Zbog potreba je otvorio i sirotište te je radio za japansku vojsku. U svoju početnu 31 godinu rada u ovoj misiji otac Clemente je od sela Mong Lin stvorio gradić s oko 4.000 krštenih osoba.
Nakon što je 1962. došla nova socijalistička vlast odlučila je protjerati sve misionare koji su stigli na ove prostore nakon 1948. On je nastavio neometano svoj rad i otvarao je nove misije u kojima je ustanovio nova sirotišta, škole i crkve.
Ovaj blaženik je nastavio rad do svoje smrti bez prestanka. Preminuo je 1988., kada mu je bila 91 godina, u Mong Pingu, još jednoj njegovoj misiji. Bio je spokojan i sretan, čemu su svjedočila i njegova pisma i radovi koje je ostavio za sobom. Nakon cjelodnevnog putovanja u autu i to u dubokoj starosti, vrativši se u Mong Ping napisao je: „Ovo je moje kraljevstvo, ovdje sam u miru i živim sretno.“
Blaženim ga je 26. lipnja 2011. proglasio papa Benedikt XVI.