Sveta Teodora Guerin

Sveta Teodora Guerin

djevica, redovnica i utemeljiteljica Družbe sestara Božje Providnosti

( 1798. -1856.)
Spomendan 3. listopada

Anne-Therese Guerin rođena je 2. listopada 1798. u malenom francuskom selu u Bretanji, u posebno teško vrijeme za katolike. Prvu pričest je primila kada joj je bilo deset godina te je svećeniku povjerila da želi pristupiti redovničkoj zajednici.
Kada joj je bilo 15 godina otac joj je ubijen, a majka je, shrvana bolom, pala u duboku depresiju. Anne-Therese je preuzela odgovornost za cijelo kućanstvo. Posvećenom životu, sestrama Božje providnosti, pristupila je tek kada joj je bilo 25 godina, a 1831. položila je vječne zavjete i od tada je poznata kao sestra Teodora. Kao časna sestra obavljala je posao učiteljice, ali nikada nije propuštala priliku pomoći i posjetiti siromašne i nemoćne.
U listopadu 1840. sestra Teodora je s još nekoliko sestara iz svoje družbe otišla u Ameriku, točnije u selo St. Mary of the Woods u Indijani, gdje su živjele i radile na jednoj farmi. Tu je s. Teodora postala majka Teodora, poglavarica tek ustanovljenog reda sestara Božje providnosti St. Mary of the Woodsa. Unatoč skromnim primanjima i sredstvima, 1941. sestre su otvorile akademiju za djevojke koja je kasnije izrasla u sveučilište St. Mary of the Woods. Više od desetljeća ova akademija bila je jedini katolički internat i škola u državi Indijani. Nakon uspjeha ove škole majka Teodora je otišla u nekoliko župa u ovoj, ali i u drugim državama kako bi pomogla u izgradnji katoličkih škola. Osim toga, s biskupom de Saint- Palais ustanovila je dva sirotišta u Vincennesu. Bila je uspješna poslovna žena i vođa, a kao poglavarica sestara u Americi izrazito poštovana i voljena.
Majka Teodora je nakon kraće bolesti preminula 1856., u 57. godini života.
Blaženom ju je 1998. proglasio papa Ivan Pavao II., a svetom 2006. papa Benedikt XVI.