Sveti Rafael Arnaiz

 

 

Sveti Rafael Arnaiz

redovnik, trapista

( 1911. - 1938.)
Spomendan 11. listopada

 

Rafael Arnaiz je rođen 9. travnja 1911. u Burgosu Španjolska) u bogatoj katoličkoj obitelji. Školovao se u nekoliko škola pod vodstvom isusovaca. Kako je odrastao dolazila je do izražaja njegova humana, intelektualna, umjetnička i duhovna strana osobnosti.
Ove kvalitete činile su ga otvorenom, pozitivnom, poniznom, zanimljivom i veselom osobom. Odmah nakon završetka srednje škole otišao je živjeti i raditi kod svoga ujaka i ujne, vojvode i vojvotkinje od Maqueda. Stvorio je blizak odnos s njima te je na njihovo ohrabrivanje 1930. prvi put stupio u kontakt s trapističkim redovnicima u samostanu San Isidro de Due. Tri godine kasnije napustio je studij arhitekture, ušao u trapistički red kao postulant, a zatim kao novak, uvjeren da je to njegov istinski poziv.
Tek četiri mjeseca nakon ulaska u samostan, Arnaiz je saznao da boluje od dijabetesa te je bio primoran napustiti samostan i vratiti se kući nekoliko mjeseci zato što u to vrijeme osobe lošijeg zdravlja nisu primane u Red. Od 1935. do 1937. ovaj svetac se nekoliko puta morao vraćati kući kako bi se oporavio, ali to ga nije spriječilo u njegovoj ljubavi prema Bogu i želji da postane redovnik. Kada se posljednji put vratio u samostan obećao se Bogu jer je osjećao da je to njegov životni poziv. Arnaiz je preminuo u samostanskoj ambulanti 26. travnja 1938. kada je imao samo 27 godina.
Iako suočen s bolešću, ratom, mnogim preprekama koje kao da mu nisu dopuštale pristup redovničkom životu, on nije odustajao. Živio je svoj kratki život ugledno, srcem i dušom predanom Isusu. Želio je najviše od svega biti predan redovnik i uzoran vjernik te je na kraju i svoj život dao u ruke Gospodina nastojeći dostići svoj san.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je uzorom mladeži te ga 1992. proglasio blaženim. Papa Benedikt XVI. proglasio ga je svetim 11. listopada 2009.