Sveti Ivan Balicki

Svet Ivan Balicki

svećenik

( 1869. 1948.)

Spomendan

Ivan Balicki je rođen 25. siječnja 1869. u Staromiescieu (Poljska), u siromašnoj, ali izrazito pobožnoj obitelji. U Rzeszowu se školovao 12 godina, a 1888. je u Przemyslu ušao u sjemenište. Kada su mu bile 23 godine zaređen je za svećenika. Studirao je na Gregoriani u Rimu od 1893. do 1897., posebno se zanimavši za sv. Tomu Akvinskog. Ondje je svoje večeri provodio u molitvi, a slobodno vrijeme posvetio je posjetima različitih svetišta.
Nakon studija vratio se u Przemysl gdje je u sjemeništu predavao dogmatsku teologiju. U sjemeništu je bio izrazito poštovan te je u svom radu stalno napredovao i shodno tomu bio promoviran. Naknadno je postao prefekt za studije na tri godine, a potom i vicerektor te 1928. i rektor. Zbog narušenog zdravlja 1934. bio je prisiljen napustiti radno mjesto u sjemeništu. To ga ipak nije spriječilo da živi ondje i radi sa sjemeništarcima kao duhovnik. Bio je poznat kao dobar i pažljiv ispovjednik, a molitva je obilježavala njegov život i vidio ju je kao put do Božjeg srca.
Kada je 1939. Przemysl podijeljen između Nijemaca i Sovjeta, otac  Ivan je ostao u sovjetskom dijelu u nadi da će nastaviti rad u sjemeništu. To, nažalost, nije bilo moguće i ovaj blaženik je iz sjemeništa premješten u biskupsku rezidenciju gdje je ostao i nakon rata.
Još u ratu obolio je od tuberkuloze koja se nakon rata pogoršavala. Preminuo je 15. ožujka 1948.
Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 2002. u Krakowu. Spomendan ovog blaženika obilježava se 24. listopada.