Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

svećenik, karmelićanin

( 1835. - 1907.)
Spomendan 17. studenog

Rafael Kalinowski rođen je 1. rujna 1835. u Vilniusu (Litva). Već u ranoj mladosti Rafael je osjetio duhovni poziv, ali je ipak odlučio sačekati pa je studirao: zoologiju, kemiju, poljoprivredu i apikulturu (uzgoj pčela). Uz sve to studirao je i na uglednoj ruskoj vojnoj akademiji, a poručnikom je imenovan 1857. Uz sve obveze koje je imao ipak je uspijevao biti aktivan u župi. Zbog katoličke vjere koju je odbio nijekati osjećao je stalnu diskriminaciju te je zbog toga podržavao poljski ustanak protiv ruske hegemonije. Naravno, time je završio i svoju karijeru u vojsci. Zbog potpore Poljacima uhićen je 1864. te je osuđen na smrt. Međutim, Rusi ga nisu ubili kako ne bi postao politički junak u očima pobunjenika. Kao zamjenu za to poslali su ga na desetogodišnji prisilni rad u Sibir gdje je sa sobom ponio Bibliju. Tamo je zatvorenicima približavao duh molitve i ljubav prema Bogu.
Nakon povratka iz Sibira 1873. ponovno je protjeran iz Litve te je otišao u Pariz. Poslije četiri godine odlučio je odgovoriti na duhovni poziv koji ga je pratio još od djetinjstva. Teologiju je studirao u Mađarskoj, a karmelićanima se pridružio u Czerni blizu Krakowa. Zaređen je 15. siječnja 1882. Sedam godina kasnije osnovao je samostan u Wadowicama, rodnom gradu bl. pape Ivana Pavla II. Bio je duhovnik pun entuzijazma te je mnogo truda ulagao u duhovnu formaciju vjernika koji su se borili za svoja politička i vjerska prava. Značajan je i njegov duhovni rad u Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi.

Umro je 19. studenoga 1907. u Wadowicama. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1983. u Krakowu, a 17. studenoga 1991. svetim.