Sveti Kilijan

biskup, misionar i mučenik

( 644. -689.)
spomendan 9. srpnja

 

biskup, misionar i mučenikSveti Kilijan se rodio u Irskoj ili u Škotskoj oko godine 644. Već je u svom rodnom kraju postao monah. Redovništvo je tada ondje bilo u punom cvatu. Ideal je mnogih tadašnjih irskih i škotskih monaha bilo hodočašćenje iz ljubavi prema Gospodinu. Na tom su hodočašću ti redovnici često puta bili pravi misionari. Tako se i Kilijan s nekoliko drugova uputio put Francuske, a odatle u Rim. Ondje bi posvećen za biskupa te kao misionar poslan u Franačku.

Kao »apostolski biskup« bez određenog biskupskog sjedišta obratio je vojvodu Gosberta, obvezavši ga da se rastane od udovice svoga brata Geilane, s kojom je živio u nedopuštenoj vezi. No kao nekoć Ivan Krstitelj i on postade žrtvom rasrđene žene koja ga je u vojvodinoj odsutnosti dala pogubiti. I tako je sveti Kilijan s Kolomanom svećenikom i đakonom Totnanom poginuo kao mučenik braneći neporočnost bračne veze 8. srpnja 689. godine.

Kilijan je bio pokopan u nekoj staji, dok mu tijelo na čudesan način ne bi otkriveno tek g. 752. u prisutnosti Svetog Bonifacija, apostola Njemačke te Burharda, prvog biskupa Würzburga i preneseno u isti grad. U XV. stoljeću štovanje se sv. Kilijana povećalo još više jer tada postade zaštitnikom grada Würzburga. Njegov se blagdan i danas ondje veoma svečano slavi, a od g. 1926. na osminu njegova blagdana daje se na otvorenom jedan misterij – skazanje o njemu. Svetog Kilijana štuju i neki drugi njemački i austrijski gradovi. Nije zaboravljen ni u Irskoj. U našim krajevima, koliko mi je poznato, u Donjem Miholjcu, u Slavoniji, od davnine se o blagdanu Sv. Kilijana održavao veliki sajam, poznat u cijelom onom kraju.

Žrtvovanje su Svetog Kilijana irski i njemački iseljenici prenijeli i u Ameriku pa taj sveti mučenik ima i ondje lijep broj crkava njemu posvećenih. I dobro je tako jer uspomena pravednika treba da je vječna. Njihov primjer neprestano nam je ohrabrenje da i sami ustrajemo na putu pravednosti, vjerni Bogu i njegovu zakonu u svim prilikama i neprilikama života.