Sveti Bonzije iz Triera

biskup

( + oko 373.)
spomendan 17. veljače

 


 

biskup Sveti Bonzije iz TrieraGrad Trier u Njemačkoj datira još iz rimskog doba. U njemu se veoma rano raširilo i ukorijenilo kršćanstvo pa je Trier jedna od najstarijih njemačkih biskupija. U bazilici  Sv. Paulina u Trieru čuvaju se i časte relikvije trierskoga biskupa Sv. Bonozija.
Bonozije bijaše najprije svećnik trierske biskupije, a mnogo je pretrpio od krivovjeraca arijanaca za vrijeme cara Konstansa. Za vrijeme arijanskih borbi na saboru u Arlesu godine 353. nezakonito je svrgnut i prognan na istok u Frigiju pravovjerni trierski biskup sv. Paulin. On je čvrsto pristajao uz prvoborca protiv arijanaca i braniča Kristova božanstva sv. Atanazija. Uz svoga biskupa Paulina, kome je bio vjeran, bio je zatočen i njegov svećenik Bonozije. Nakon smrti Sv. Paulina kler Triera je izabrao svećenika Bonzija  koji će od godine 359. i voditi  biskupiju u Trieru.
O biskupskoj djelatnosti sv. Bonozija ne znamo ništa, no iz njegove vjernosti nicejskoj vjeroispovijesti, koja je branila Kristovo božanstvo, možemo zaključiti da je bio dobar i revan pastir svoga stada. Umro je oko godine 373., jer se tada na biskupskoj stolici u Trieru nalazio već novi biskup sveti Britton.

 

Slika - bazilika Svetog Pavla u Trieru gdje su relikvije svetog Bonzija