Blaženi Gerard iz Clairvaux

brat redovnik, cistercita

( + 13. lipnja 1138.)
spomendan 13. lipnja

 


brat redovnik, cistercitaBlaženi Gerard je ljubljeni brat slavnoga Svetoga Bernarda iz Clairvaux-a. Stariji je od njega i nije bio u grupi ljudi, mladih obitelji i prijatelja, koji su 1112. godine ušli s velikim reformatorom u benediktinski samostan Citeaux. Budući je bio više ekstrovertiranoga karaktera, Gerard je odabrao vojnu karijeru, ali kada je bio ozbiljno ranjen u opsadi Grancy –a i utamničen na duže vrijeme imao je priliku razmisliti o tome što je njegov životni poziv. Kada je izišao iz tamnice odlučio je otići u samostan Citeaux, kojega je vodio njegov brat Bernardin, i tu postati redovnik.

Zatim su se njih dvojica preselili u samostan Clairvaux u Burgundiji, gdje je Gerard dobio službi ekonoma. U toj službi upravljanja samostanom pokazao je veliku sposobnost i učinkovitost. Zahvaljujući tradiciji zna se da je bio osobito vješt u manualnome radu pa su zidari, kovači, postolari, tkalaci i radnici dolazili njemu po savjet i upute. Gerard je bio, kako se je ispostavilo, također vješt u pisanju, a imao je i oštrinu razlučivanja u duhovnim stvarima.
1137. godine hodočasteći u Rim pao je u blizini Viterba. Činilo se da je gotovo na rubu smrti. Ali, on se je dovoljno oporavio i vratio se u Clairvaux, gdje je umro sljedeće godine.
Rimski Martirologij ga obilježava 13. lipnja.