Sveta Filomena

Sveta Filomena

djevica, mučenica, grčka princeza

(10.1.291. – 10.8.304.)
spomendan 10. kolovoza

Sveta Filomena, djevica i mučenica, grčka princeza

Kći jednog kralja koji je vladao u maloj državi u Grčkoj. I majka joj je bila kraljevske loze. Bili su pogani. Kako nisu imali djece, prinosili su žrtve, no nisu ništa postigli. U njihovoj je palači stanovao pokršteni liječnik iz Rima. Potako je kralja i kraljicu da se krste obećavši im potomstvo. Oni su prihvatili kršćanstvo i ispunila im se želja.Kćer su dobili 10. siječnja 291. Kod rođenja su joj dali ime Lumena, da bude simbol vjere koje je bila plod. Na krštenju su je nazvali Filomena, jer je toga dana postala dijete vjere. Odgojena je od najranije dobi u kršćanskoj vjeri. U dobi od pet godina prima prvu Svetu Pričest. I od tada je svakodnevno na Svetoj Misi, pod kojom prima redovito Svetu Pričest. Rastući u dobi i milosti učini zavjet čistoće i djevičanstva – darujući sav svoj život Isus Kristu. Često je u pobožnosti. promatrala Isusovu Muku.

Kad je Svetoj Filomeni bilo 13 godina, bilo je to 304. godine njezini roditelji su bili pozvani u Rim u audijenciju caru Dioklecijanu u Rim. Baš nešto prije toga je car Dioklecijan dao ubiti svoju vlastitu ženu Svetu Serenu, koja je bila postala kršćanka. Grčki kraljevski par poveo je sa sobom i kćerku princezu Filomenu. U Rimu, očekujući termin audijencije, grčka kraljevska obitelj je potražila kršćane i bila na Svetoj Misi te primili su Svetu Pričest. 

Kada su došli na red za prijem kod cara Dioklecijana, stupili pred njega. Dok se Filomenin otac iznosio razloge svojih opravdanja i isprika, car Dioklecian je zapazio i promatrao samo mladu Filomenu. Na kraju prijema je car Dioklecijan rekao: “Dajem ti svu moć mojega carstva, i ne tražim drugo nego ruku tvoje kćeri.” Roditelji su sa radošću prihvatili carev prijedlog. Kad su se gosti vratili u iznajmljeni stan, roditelji su željeli da Filomena prihvati Dioklecijanovu prosidbu. Sveta Filomena je rekla da to nikako ne može prihvatiti. Rekla je roditeljima: “Zar želite da zbog ljubavi jednog čovjeka prekršim zavjet koji sam prije dvije godine dala Isusu Kristu? Moje djevičanstvo je posvećeno Bogu i ja više ne mogu raspolagati sobom.” Otac joj je to osporio: “Ti si tada bila premlada da učiniš takav zavjet.” Naredio je da prihvati ponudu. Ako se protivi tu su strašne prijetnje. Hrabra djevojka se nije pokolebala. Tada su je roditelji molili na koljenima: “Dijete naše, smiluj se svojem ocu i svojoj majci, smiluj se svojoj domovini i našim precima.” Kći im je odgovorila: “Ne mogu, djevičanstvo koje sam zavjetovala Bogu nadvisuje vas, domovinu, nadvisuje sve ostalo. Maja domovina je Nebo.” Očajni roditelji odveli su je pred cara. Car ju je htio pridobiti obećanjima, laskanjima, pa potom i prijetnjom. Bačena je bila u tamnicu u lančane verige. Car bi ju posjećivao i nagovarao u tamnici. Ostala je postojana u odluci i žarka u molitvi Isusu i Blaženoj Djevici. Sedmog, a potom tridesetog dana zatočeništva doživi viđenje Bogorodice u nebeskom sjaju kako u naručju drži Božansko Dijete. Gospa je rekla: Trpjet ćeš još tri dana u ovoj tamnici, a nakon zatvora od četrdeset dana napustit ćeš ovo mjesto patnje! Budi hrabra kćeri moja! Ti znaš da te ja posebno ljubim. Ime si primila kod svetoga krštenja, dokaz da si slična mom Sinu i meni. Ne boj se, bit ću uz tebe.” Kad je Nebeska Majka otišla, ostao je u tamnici nebeski miris.

svetište u Molvama, Crkva Uznesenja Blažene Djevice MarijeDa prisili Svetu Filomenu na popuštanje naredio je car javno mučenje. Naredio je da joj se skine sva odjeća te golu vežu uz stup. Bičevanje se izvodilo pred dvorskim odličnicima. Krv je tekla iz cijelog tijela koje je postalo jedna rana. Kako je pala u nesvijest, odnijeli su je u tamnicu. Očekivali su  njenu smrt. U tamnici su se pojavila dva svjetla Anđela , te su izlili balzam na mučenicu. Čudesno ozdravljena osjećala se osnažena. Cara su izvijestili da je djevojka ozdravila. Kako Sveta Filomena nije pristala na nove ponude, car je naredio da se djevojci veže sidro oko vrata, te da je bace u rijeku Tiber. To je i učinjeno pred velikim mnoštvom. No u času izvršenja kazne, dva Anđela su odriješili konop, sidro je potonulo, a Anđeli su Filomenu prenijeli na obalu. Nakon ponovnih muka uslijedilo je ponovno ozdravljenje. Nije uspjelo ni pogubljenje strijelama u dva navrata. Zato su joj odrubili glavu, a duša  je otišla u Nebo. Tijelo joj je bilo pokopano u rimskim katakombama Svete Priscile na cesti Solaris. Crkva taj mučenički dan spominje 10. kolovoza. A bilo je to godine 304. Ovu Sveticu su u prošlom stoljeću veoma častili Sveti Ivan Vianney i Blažena Paulina Jaricot, koja je ozdravila od neizlječive bolesti zagovorom Svete Filomene. Uzor je i zaštitnica mladih. Svečano se slavi u svetištu Molve.

Štovanje Svete Filomene u Molvama

Grob u oltaru u Molvama